procenty
Elixir: 35 % mieszkańców Gniezna pasjonuje się rozgrywkami żużlowymi, a 20 % mieszkańców lubi oglądać
mecze hokeja na trawie. O ile procent mniej jest Gnieźnian nielubiących żużla od tych, którzy
nie oglądają meczy hokeja na trawie?
Mógłby mi ktoś pomóc, z góry dzięki !
23 lis 18:16
Elixir:
23 lis 18:36
pigor: ., np. tak :
| 80%−65% | | 15 | | 15 | | 75 | |
| * 10%= |
| *100%= |
| *5%= |
| %= 18,75% ; |
| 80% | | 80 | | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 65% | |
lub tak : |
| *100%= 65%*1,25= 81,25%= 100%−81,25%= 18,75% ; |
| | 80% | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak : 65%= (100−x)%*80% ⇔ 65=(100−x)%*80 ⇔ 650= (100−x)*8 ⇔
⇔ 81,25= 100−x ⇔ x=18,75 ⇒
x%=18,75% . ...
23 lis 18:43
Elixir: Dzięki Ci bardzo!
23 lis 18:47
Edyta:
35% − 100%
20% − x%
x≈57,14%
100%−57,14%=42,86%
Gnieźnian nielubiących żużla (lubiących hokej) jest o 42,86% mniej niż tych, którzy nie
oglądają meczy hokeja (którzy wolą żużel).
23 lis 18:49