rownanie
magi: Olbicz sume kwadratow pierwiastkow równania 3x2−5x+1=0
23 lis 18:06
Edyta:
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2−2x
1x
2
teraz można wykorzystać wzory Viete'a
23 lis 18:13
23 lis 18:16
Janek191:
3 x
2 − 5 x + 1 = 0
(x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2x
1x
2 + x
22 ⇒ x
12 + x
22 = ( x
1 + x
2)
2 − 2 x
1 x
2 =
| | b | | c | | − 5 | | 1 | |
= z wzorów Viete'a ( − |
| )2 − 2* |
| = ( − |
| )2 − 2* |
| = |
| | a | | a | | 3 | | 3 | |
| | 25 | | 2 | | 25 | | 6 | | 19 | |
= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
23 lis 18:17
magi: czyli mam napisac to co napisales bezendu? czy to jest uzupełnienie Edyty?
23 lis 18:18
Edyta:
tak to gotowe rozwiązanie tego co napisałam
23 lis 18:27