Wartość bezwzględna + pierwiastek
grzegorzs: Witam, mam pytanie co do prostego zadania z wartości bezwzględnej i prosiłbym o weryfikację :
||1+c|+c|
dla c=−√5
Zadanie próbowałem zrobić na kilka sposobów, i jedyny pokrywający się z wynikiem wyglądałby
tak:
||1−√5|−√5| = |√5−1|−√5| = |√5−1−√5| = 1
Czy to jest dobrze ?
W kilku przykładach była pokazana taka "zamiana miejsc", bo w sumie √5>1
(wartość bezwzględna wychodzi na +), wiec spróbowałem.
Poprawny wynik zadania to 1.
23 lis 17:47
Bizon:
... wynik poprawny ... ale to co "po drodze" to rysunki −
23 lis 17:52
Bizon:
... o jedną kreskę za dużo −
23 lis 17:53
grzegorzs: Nie za bardzo rozumiem o którą ?
23 lis 17:57
Bizon:
||1−√5|−√5|=|√5−1tu−√5|
23 lis 18:02
grzegorzs: Ach, święta racja, dzięki !
Może poradzisz jak wyjść z tej sytuacji ? :
c= −√5
1−|3c+|2c−4||
Rozpisuję:
1− | −3√5 + |−2√5−4||
1− |−3√5 + 2√5+4|
1− 3√5 +2√5 +4
1 −√5 +4
−√5 +5
Podczas gdy prawidłowy wynik wynosi √5−3.
Możesz wyjaśnić ?
23 lis 18:09
Bizon:
po drugiej linijce ... w trzeciej masz błąd
powinno być:
1+3√5−2√5−4
23 lis 18:14
grzegorzs: Nie rozumiem tylko jednej rzeczy...dlaczego w takim działaniu traktujemy wartość bezwzględną
jak nawias, i ten minus po 1 przemnażamy przez znaki w całej linijce ? Przecież:
|−3√5|=3√5 , a
|2√5| = 2√5 ?
Rozumiem JAK to zrobiłeś, ale nie rozumiem DLACZEGO tak to zrobiłeś, wiem, że dla wyniku, ale
to jest zignorowanie tak jakby wartości bezwzględnej tak? Tej | | ?
Dałbyś radę rozwinąć myśl ?
23 lis 18:25
Bizon:
... nic nie dla wyniku ... wszystko dla "sztuki" ... inaczej "sztuka cierpi" −

Przepisuję Twoją drugą linijkę:
1
−|
−3√5+2√5+4|
to co na czerwono jest liczbą dodatnią ... czyli "wychodzi" spod modułu bez zmiany znaku
... a jednocześnie ten
− zmienia wszystkie znaki ...
zatem:
1+3√5−2√5−4
23 lis 18:40
grzegorzs: Okej! Dziękuję!
Problemów ciąg dalszy:
2|x−1| − 4 = 0
Nie wiem jak to ugryźć. Pomnożyć, wyciągnąć x+1 spod modułu, możesz mnie naprowadzić?
23 lis 18:49
grzegorzs: Chyba znalazłem, musimy wziąć pod uwagę 2 wypadki, kiedy z modułu wychodzi liczba dodatnia i
ujemna:
2x−2−4=0
2x−6==
x=3
i 2:
−2x−2=0
x=−1
x {−1,3}
?
23 lis 19:01
Bizon:
... chcieć ... to móc −
23 lis 19:03
grzegorzs: Nadużywasz ... −
23 lis 19:14