oblicz długości odcinków
sportowiec: 1.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 10 i 20. Okrąg, którego średnicą jest
dłuższa przyprostokątna , podzielił na dwa odcinki. Oblicz długości tych odcinków.
2.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 15 i 20. Okrąg, którego średnicą jest
dłuższa przyprostokątna , podzielił na dwa odcinki. Oblicz długości tych odcinków.
23 lis 17:12
dero2005:

co podzielił?
a = 10
b = 20
c =
√a2+b2 =
√500 = 10
√5
BD = b = 20
DC = c − BD = 10
√5−20 = 10(
√5 − 2)
23 lis 20:17
Eta:

zad.1/
pierwszy sposób
c
2= 20
2+10
2 ⇒ c= 10
√5
z podobieństwa trójkątów ABC i ADC z cechy (kkk)
| | 10 | | x | |
|
| = |
| ⇒ x= .........=2√5 |
| | 10√5 | | 10 | |
to y= c−x=........
drugi sposób
| | a*b | |
hc = |
| = ......... = 4√5 |
| | c | |
z tw. Pitagorasa : 10
2= h
c2+x
2 ⇒ x=............ =2
√5
to: y= c−x= 8
√5
zad2/ podobnie ......
23 lis 20:28