Proszę o prawidłowe roziązanie - zadania z obliczeniowe
sportowiec: 1.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 10 i 20. Okrąg, którego średnicą jest
dłuższa przyprostokątna , podzielił na dwa odcinki. Oblicz długości tych odcinków.
2.W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długości 15 i 20. Okrąg, którego średnicą jest
dłuższa przyprostokątna , podzielił na dwa odcinki. Oblicz długości tych odcinków.
3.Dany jest czworokąt wypukły ABCD. Okręgi opisane na trójkątach DAB i ABC się pokrywają,
Uzasadnij, że na tym czworokącie można opisać okręg.
4.Wartość wyrażenie √0,4 : √0,004 : (−0,1)2 + 2 3√0,2: 3√5,4 wynosi :
A=3
b=−991/3
c=100 2/3
d=10002/3
Dane są liczby a=29 , b=26* 22 c=24 *16 . Oblicz a−b/c . Wynik przedstaw w najprostszej
posta7,36 ci.
5.Zapisz w notacji wykładniczej sume i różnicę liczb a= 8,264*10−8 i b=7,36*10−9
23 lis 16:52