Znaznacz w układzie współrzędnych
[N[ELO]]: Znaznacz w układzie współrzędnych zbiór rozwiązań równania:
|x+y|=|x|+|y|
23 lis 16:49
Nienor: Rozdzielić na 4 przypadki.
23 lis 16:50
[N[ELO]]: próbowałem zaznaczać w IV ćwiartkach układu współrzędnych w"
I jest : |x|=x |y|=y
II jest: |x|=−x |y|=y
III jest: |x|=−x |y|=−y
Iv jest: |x|=x |y|=−y
ale jak sprawdzić to |x+y| i skąd wiedziec co zaznaczyć
23 lis 16:53
MQ: To proste.
Równość zachodzi, kiedy znaki x i y są takie same, więc rozwiązaniem są ćwiartka I i III, wraz
z osiami.
23 lis 16:55
[N[ELO]]: ale skąd mam wiedziec ile wynosi w II ćwiartce |x+y|?
23 lis 16:57
[N[ELO]]:
23 lis 16:59
MQ: W I ćwiartce: |x+y|=||x|+|y||=|x|+|y|
W II ćwiartce: |x+y|=|−|x|+|y||
W III ćwiartce: |x+y|=|−|x|−|y||=|(−1)*(|x|+|y|)|=||x|+|y||=|x|+|y|
W IV ćwiartce: |x+y|=||x|−|y||
23 lis 17:05
[N[ELO]]: aha a jak jest zadanie: to samo tylko, że nierówność :
|y|<=|x−1|
mamy tu: y<=x−1
y>=−x+1
y>=−x+1
y>=x−1
23 lis 17:08
MQ: Nie rozumiem.
23 lis 17:11
[N[ELO]]: mamy ta nierówność zaznaczyć w układzie współrzędnych |y|<=|x−1|
23 lis 17:12
MQ: Rysujesz proste y=x−1 i y=−x+1
Rozwiązaniem jest obszar pomiędzy nimi zawierający oś OX, plus te proste, bo mamy też =
23 lis 17:14
[N[ELO]]: dzięki
23 lis 17:20