Jak po kolei przekształcić?
[N[ELO]]: Jak po kolei przekształcić wykres funkcji f(x) żeby wyszło f(1−|x|)
23 lis 16:45
[N[ELO]]:
23 lis 17:14
MQ:
1. Rysujesz f(1−x), ale tylko dla dodatniej części osi OX.
2. Odbijasz to symetrycznie wzgl. osi OY.
23 lis 17:23
[N[ELO]]: mogę pierw tak? Rysuję f(x)−−−>f(|x|)>>f(|x|−1)−−−>f(−x) czyli f(1−|x|)

?
23 lis 17:28
[N[ELO]]:
23 lis 17:32
MQ: Nie wiem −−− nie widzę przejścia f(|x|−1)−−−>f(1−|x|)
23 lis 17:38
[N[ELO]]: A mógłbys mi podać wszystkie przejścia od pierwszego do ostatniego w takiej formie jak na
napisałem?
23 lis 18:17
MQ: Ja bym to zrobił tak:
1. Rysuję f(x).
2. Przesuwam f(x) wzdłuż osi OX o 1 w stronę liczb dodatnich i dostaję f(x−1)
2. Odbijam f(x−1) wzgl. osi OY i dostaję f(1−x).
4. Biorę tylko to, co jest po prawej stronie osi OY i powielam to odbijając wzgl. osi OY
−− dostaję f(1−|x|)
23 lis 18:28
Panko: 1 Rysuję y=f(x) x∊X
2. Rysuje y1=f(IxI), to co w prawej półpłaszczyźnie (x>=0, czyli po prawo osi OY)
zostaje bez zmiany jak y=f(x), natomiast lewą stronę y1 uzupełniam odbijając
symetrycznie już znaną prawą stronę względem osi OY
3. Rysuję y2=f(−IxI) czyli robię nic bo y1(x)=f(Ixi) jest już osiowo symetryczny
(może ort?) (oś OY)
4. Przesuwam cały obrazek o 1 do góry
23 lis 19:55