.
ola1: Hej

mógłby ktoś mi pomóc rozwiązać całki nieoznaczone

a)∫ x
3lnxdx
b)∫2sin(5x)dx
23 lis 16:29
MQ: a) przez części
b) przez podstawienie t=5x
23 lis 16:31
ola1: więc tak w a) u =lnx v=x3
u'=1/x v'=x4/4
23 lis 16:35
MQ: Prawie dobrze, tylko dla formalności:
v'=x
3
23 lis 16:36
ola1: dalej liczę ∫lnx x4/4 − ∫x4/4*1/x
23 lis 16:40
MQ: Nie
| | x4 | | x4 | | 1 | |
∫x3lnxdx= |
| lnx−∫ |
| * |
| dx |
| | 4 | | 4 | | x | |
Pierwszy człon
nie jest pod całką −− na tym polega
pomoc całkowania przez części.
23 lis 16:46
Nienor: Nie.
∫u'v=uv−∫uv'
wynika ten wzór ze zworu na pochodną ilorazu funkcji:
(uv)'=u'v+uv'
∫(uv)'=∫u'v+∫uv'
uv=∫u'v+∫uv'
23 lis 16:48
ola1: a dalej mógłbyś mi to rozwiązać ? tak żebym na przyszłość wiedziała jak taką całkę rozwiązać ?
23 lis 16:48
ola1: 
?
23 lis 17:07
Nienor: Nie umiesz rozwiązać całki:
| | x4 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| * |
| dx= |
| ∫x 3dx  |
| | 4 | | x | | 4 | |
23 lis 17:08
ola1: jestem dopiero początkującą jeśli chodzi o całki
23 lis 17:14
MQ: To używaj tablic całek.
23 lis 17:20
ola1: spoko już sobie jakoś poradziłam
23 lis 17:25
MQ: Jesteś bardzo dzielna!
23 lis 17:26