oblicz granicę funkcji
aga: proszę o pomoc
limx→∞ √5x2+2x+3−√5x2+3;
limx→∞(3x2−5x+7)(280x+7)\(5x−2)2(3x+7)2
23 lis 16:17
Nienor: A jakbyś policzyła takie granice ciągów

Te zadania robi się analogicznie, bo x→
∞
23 lis 16:51
Janek191:
| | 5x2 +2x + 3 − 5x2 − 3 | |
√ 5 x2 + 2x + 3 − √5x2 + 3 = |
| = |
| | √5x2 +2x+3 + √5x2 + 3 | |
| | 2x | | 2 | |
= |
| = |
| |
| | √ 5x2 + 2x + 3 + √5x2 + 3 | | √5 +2x + 3x2 + √ 5 + 3x | |
zatem
| | 2 | | 2 | | 1 | |
lim x→ ∞ |
| = |
| = |
| = |
| | √5 + 2x + 3x2 + √5 + 3x | | 2√5 | | √5 | |
23 lis 17:25
aga: dzięki
24 lis 15:28
aga: a ten drugi przykład pomożesz mi go rozwiązać?
24 lis 15:31