indukcja matematyczna
olislawiec: Za pomocą induckji matematycznaej pokaż że
1+3+5+...+(2n+1)=(n+1)2
23 lis 16:05
ICSP: 1o Sprawdzamy dla n = 1
1 + 3 = (1 + 1)2
4 = 4 − prawda
2o Zał : 1 + 3 + 5 ... + (2n+1) = (n+1)2
Teza : 1 + 3 + ... + (2n+1) + (2n+3) = (n+2)2
D
L = 1 + 3 + ... + (2n+1) + (2n+3) =Założenie= (n+1)2 + (2n+3) = (n+2)2 = P
Na mocy zasady ...
23 lis 16:10
olislawiec: dla n=1: 2*1+1=3

? sdkad 4 sie wzielo ?
23 lis 16:12
olislawiec: w sensie skad to 1 + 3 = (1 + 1)2
23 lis 16:14
ICSP: 1 + 3 + 5 + ... + (2n+1) jest sumą liczb nieparzystych aż do liczby (2n+1)
Gdy za n wstawię 1 dostaję 2n + 1 = 2 + 1 = 3 − to jest ostatnia liczba do której dodaję
1 + 3
Gdy za n wstawię 2 dostaję 2n + 1 = 4 + 1 = 5
1 + 3 + 5
23 lis 16:20
olislawiec: dalej nei kminie w innych zadaniach wsyatczry podstawic liczbe a nie potem do niej cos dodac w
tym wypadku to 1 bo mi caly czas wychodzi 3=4 a to nei prawda nei wiem skad ta jedynka przy
trojce sie bierze
23 lis 16:23
olislawiec: bo dla n=0 odrazu sie zgadza a dalej to nei wiem moglbys mi to dokladniej wyjasnic ...
23 lis 16:26
ICSP: Musisz zrozumieć co oznacza zapis
1 + 3 + ... + (2n − 1)
Jest to suma Wszystkich liczb naturalnych nieparzystych włącznie do liczby 2n + 1
SUMA liczb, a nie jedna wybrana liczba
23 lis 16:27
23 lis 16:30
ICSP: Taki przykład 2n − 1 dla n = 1 przyjmuje wartość 1. i tylko tą liczbę dodajemy

dla n= 2 byłoby już 1 + 3
23 lis 16:33
olislawiec: aha a u nas wyszlo 3 i trzebabylo dodac wszystkie poprzednie bo to SUMA liczb dziekuje
23 lis 16:34