.
Jacek: | | 11 + √41 | |
mam problem z tym zadaniem bo według książki rozwiązaniem równania to: x1= |
| i |
| | 5 | |
| | 11 − √41 | | −2 + 2√21 | |
x2= |
| a u mnie to wychodzi: x1= |
| i |
| | 5 | | −10 | |
oto przykład:
z dziedziną nie było problemu ale z rozwiązaniem zadania to już jest. Proszę o pomoc.
23 lis 16:04
ICSP: (2 − 5x)(x−4) = 8
2x − 8 − 5x2 + 20x − 8 = 0
5x2 − 22x + 16 = 0
Takie równanie kwadratowe powinieneś dostać.
23 lis 16:07
Hajtowy:
5x2 − 22x + 16 = 0
Δ=164
√Δ=2√41
23 lis 16:09
Hajtowy:
| | 22−2√41 | | 11−√41 | |
x1= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
| | 22+2√41 | | 11+√41 | |
x2= |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
23 lis 16:10
Jacek: dzięki. już wiem gdzie robiłem błąd. w tym zapisie zapominałem by przy 20 postawić "x".
Dzieki za pomoc
23 lis 16:11