ciągi
baba: Ile wyrazow ciągu an=n2−12n+20 jest mniejszych od 15?
23 lis 15:50
bezendu:
n2−12n+5<0
rozwiąż
23 lis 15:53
baba:
23 lis 15:53
baba: Rozwiazywam tylko ,ze nic z tego nie wyszlo. Delta nawet się nie nie wyciagnela wiec wyrazt
wyszly dziwne
23 lis 15:54
baba: 12−√31 12+√31 tak wyszlo dla mnie
23 lis 15:55
bezendu: oszacuj to
23 lis 15:56
baba: co mam zrobić?
23 lis 15:56
ICSP: Przelicz jeszcze raz pierwiastki ?
Nie może być 12 na początku.
23 lis 16:01
baba: Hmm to nie wiem − i − daje plus wiec nie wychodzi mi inaczej
23 lis 16:03
23 lis 16:03
Hajtowy:
n1=6−√31
n2=6+√31
√31 ≈ 5,57
23 lis 16:04
baba: i ma napisac ze 2 wyrazy ciągu sa mniejsze od 15?
23 lis 16:05
baba: czy jak?
23 lis 16:18