wielomiany
Wioletta: może ktoś mi to rozwiązać żebym miała przykład jak liczyć następne prosze

oblicz 2(x − y)(x+y)−3(x+2y)
2+(x−y)
2 gdy x=
√2 i y=
√22
23 lis 15:43
Wioletta: aha noo dzięki za pomoc .
23 lis 15:58
AS: Przykład:
x2 + y2 − 3*(x − 2*y) + x*y dla x = 2 − √3 , y = 1 + 2√3
Obliczam etapami
x2 + y2 = (2 −√3)2 + (1 + 2√3)2 = 4 − 2*√3 + 3 + 1 + 4*√3 + 12 =
20 + 2*√3
3*(x − 2*y) = 3*(2 − √3 − 2*(1 + 2*√3)) = 3*(2 −√3 − 2 − 4*√3) =
3*(− 5*√3) = −15*√3
x*y = (2 − √3)*(1 + 2*√3) = 2 + 4*√3 − √3 − 2*3 = −4 + 3*√3
20 + 2*√3 − (−15*√3) + (−4 + 3*√3) dokończ sama
23 lis 16:09