lina
Kwiatek: Oto informacja dotyczaca pewnej liny: ,, Szesciuset mężczyzn niesie line nosna do nowego
wyciągu narciarskiego na Hali Gasienicowej. Do końca trasy zostało im jeszcze około 3
kilometrow. Przed tygodniem z powodu deszczu liny nie udało się donieść na miejsce i utknela
przed schroniskiem Murowaniec. Lina, która ma 2400 metrow dlugosci , 41 milimetrow średnicy i
wazy 14 i pol tony musi być transportowana przez ludzi, gdyż w Polsce nie ma smiglowca, który
bylby w stanie ja przewieźć.``
a) Oblicz jaki ciężar średnio niesie każdy z mężczyzn.
b) Oblicz ile waży 1 metr bieżący tej liny.
Wyniki podaj z dokładnością do 0,1 kg.
Bardzo proszę o rozwiązanie
23 lis 15:31
Kwiatek: Umie ktoś?
23 lis 16:08
Kwiatek: Zadanie poza moim zasięgiem , ktoś pomoze:?
23 lis 16:29
Hajtowy:
600 chłopów niesie linę która waży 14,5 tony = 14 500 kg
Ma 2400 m długości
4,1cm średnicy
a) cały ciężar dzielisz na ilość ludzi która to niesie
| 14 500 | | 145 | | 1 | |
| = |
| = 24 |
| [kg / osobę] |
| 600 | | 6 | | 6 | |
b) 2400m = 14 500kg
24m = 145kg
| | 145 | | 1 | |
1m = |
| kg = 6 |
| kg |
| | 24 | | 24 | |
23 lis 16:37
Hajtowy:
Jeśli masz odpowiedzi to sprawdź czy jest dobrze.
Jeśli nie to może ktoś tu zajrzy i sprawdzi
23 lis 16:38
Kwiatek: wlasnie nie mam odpowiedzi:( ale dziekuje
23 lis 16:46