matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odwrotnosc
XL:
Zapisz odwrotność liczby 2,1(3) w postaci ułamka dziesiętnego
23 lis 15:23
XL:
Zapisze ktoś?
23 lis 16:16
ICSP:
x = 2,1(3) 10x = 21,(3) 10x − x = 21,3(3) − 2,1(3) = 19,2 9x = 19,2
192
x =
= ...
90
Wystarczy to już tylko poskracać
23 lis 16:19
XL:
czyli 96/45?
23 lis 16:22
ICSP:
o nie doczytałem. Odwrotność liczby czyli trzeba skrócić i potem odwrócić ułamek :
32
1
15
x =
zatem
=
i to powinna być odp
15
x
32
23 lis 16:22
XL:
Dzięki
23 lis 16:24