matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenie
Kasia:
zapisz wyrażenie w najprostrzej postaci
x
2
+xy
x
y
*(
−
)
x
2
+y
2
x−y
x+y
23 lis 15:20
Kasia:
Pomoże ktoś?
23 lis 16:00
ICSP:
Gdy x
2
≠ y
2
mamy :
x
2
+ xy
x(x+y) − y(x−y)
* (
) =
x
2
+ y
2
(x − y)(x+y)
x
2
+ xy
x
2
+ xy − xy + y
2
=
*
=
x
2
+ y
2
x
2
− y
2
x(x+y)
x
2
+ y
2
x
=
*
=
x
2
+ y
2
(x−y)(x+y)
x−y
23 lis 16:05
Kasia:
Dziękuję
!
23 lis 16:06