słonie
PuRXUTM: Mam takie zadanie
Czy (Z
3, + *) U słoń to ciało

z
3 to takie ciało zegarkowe, reszta z dzielenia przez 3
a dla słonia mamy zdefiniowane następująco działania
k+słoń= 1
słoń+słoń=0
k*słoń=0
słoń*słoń=1
no i wq mnie nie jest bo nie działa łączność dodawania:
(1+słoń)+2=1+(słoń+2)
1+2=1+1
co o tym sądzicie bo może się mylę
23 lis 13:53
PW: Trzymajmy się definicji podanych w treści
(1) (słoń+słoń) + słoń = 0+słoń = 1
(2) słoń + (słoń+słoń) = słoń + 0
Gdyby nowa struktura miała być ciałem, to powinno być
słoń + 0 = słoń
(element neutralny ciała Z3 powinien nim pozostać w szerszej strukturze).
Oznaczałoby to wobec (1) i (2), że
(słoń+słoń) + słoń = 1 ≠ słoń + (słoń+słoń) = słoń
− działanie dodawania na słoniach nie byłoby przemienne.
Piszę "trzymajmy się definicji", bo nie umiem obliczyć tego co napisałeś:
1+(słoń+2).
23 lis 15:05
PW: Napisałem "przemienne" zamiast "łączne"
23 lis 15:08
PuRXUTM: dzięki PW, jednak nie zgodzę się z Tobą, bo słoń+(słoń+słoń)=słoń+1=1 z definicji właśnie
23 lis 16:19
PW: Przeczytaj uważnie to co napisałem niebieskim kolorem (to jest rozumowanie nie wprost, ja nie
liczę ile to jest, ale myślę − ile to powinno być, gdyby struktura miała być ciałem, a więc 0
miałoby być elementem neutralnym(.
23 lis 17:01
PuRXUTM: ok a dlaczego nie umiesz obliczyć tego co napisałem

nie da się
23 lis 17:04
PuRXUTM: kurde, nie czaje tego co napisałeś...
chodzi Ci o to że nie jest napisane że 0+słoń=słoń+0
23 lis 17:10
PW: Może się i da jakoś wykoncypować, ale definicji
słoń + 2
nie ma. Trzeba by znowu rozumować na zasadzie "jeżeli struktura miałaby być ciałem, to
działanie powinno być przemienne", a zatem powinno być
słoń + 2 = 2+ słoń = 1.
Ty pisałeś tak, jakby przemienność dodawania słonia z elementami ciała Z3 była oczywista, a
tego w definicji nie ma. Idzie o cieniutkie niuanse logiczne. Myślę, że rozumowałeś
prawidłowo, ale brakuje tego "gdyby struktura miała być ciałem".
23 lis 17:13