ileee
Dyziek...Pomozcie: Dwaj strzelcy trafiaja do tarczy z prawdopodobienstwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali
po jednym strzale.Ile wynosi prawdopodobienstwo tego ze do tarczy trafil dokładnie jeden z
nich
12 paź 15:18
Pomocyy prosze...: Dwaj strzelcy trafiaja do tarczy z prawdopodobienstwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali
po jednym strzale.Ile wynosi prawdopodobienstwo tego ze do tarczy trafil dokładnie jeden z
nich?
13 paź 14:10
AS:
Pr−o trafienia przez A: p(A) = 0.9
Pr−o nie trafienia przez A: p(nA) = 0.1
Pr−o trafienia prze B: p(B) = 0.95
Pr−o nie trafienia przez B: p(nB) = 0.05
p(Z) = p[(A i nB) lub (nA i B}] = p(A)*p(nB) + p(nA)*p(B) =
0.9*0.05 + 0.1*0.95 = 0.045 + 0.095 = 0.14
Szukane pr−o wynosi 0.14
13 paź 15:40