wjmm: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ostrosłupa dzieli wysokość podstawy w
stosunku 2:1. Nam potrzebny jest odcinek krótszy (jak nie wiesz czemu to zrób rysunek).
Czyli:
h=a*sqrt3/2
a=4
h=2*sqrt3
1/3h (czyli krotszy odcinek)= 2*sqrt3/3
czyli H= 1/3h*sqrt3- z właściwości trójkątów 90,60, 30
(http://www.math.us.edu.pl/prace/2001/bp/strona3.html)
czyli H=2
V= 1/3Pp*H
Pp=a
2*sqrt3/4 (wzór na pole trójkąta równobocznego)
Pp=4*sqrt3
V=8*sqrt3/3 cm
3 (V= 1/3Pp*H)
Ppc= Pp+ Pb
Pb= 3* a*h(2)/2
h(2)=2*1/3h -też z właściwości trójkątów 90, 60, 30
h(2)=4sqrt3/3
pb=3*ah/2 -czyli standardowy wzór na trójkąt
Pb=24sqrt3
Ppc= 28sqrt3 cm
2
Odp. Objętość wynosi 8/3*sqrt3 cm
3, a pole powierzchni całkowitej 28*sqrt cm
2.
H-wysokość ostrosłupa
h=wysokość podstawy
h(2)- wysokość trójkąta równoramiennego
a- krawędź podstawy
Pp- pole podstawy
Pb- pole boczne
Ppc- pole powierzchni całkowitej
V- objętość
Przeanalizuj dokładnie, ale liczę, że błędów nie ma.