Dziedzina funkcji pochodnej
john2: Dziedzina funkcji pochodnej
Witam. Ja z pytaniem: czy dziedzina funkcji wpływa na dziedzinę jej pochodnej?
Według mnie nie i np.:
Dziedzina lnx to x > 0
| | 1 | |
i mogę spokojnie w f'(x) = |
| podstawić za x np. −3. |
| | x | |
Dobrze mówię?
22 lis 10:19
PW: Tam gdzie nie ma funkcji nie można mówić o jej pochodnej.
Jak liczyć f'(−3) skoro nie istnieje f(−3)?
Wzory są podawane "mechanicznie" − z założeniem, że liczący pochodną ma wiedzę o podstawach
(zna odpowiednie twierdzenia z założeniami).
22 lis 10:25
john2: No właśnie mój problem polega na tym, że mam braki w teorii. Uczę się, praktycznie tylko robiąc
zadania z tej strony.
Czyli zbiór argumentów pochodnej nie może być inny niż zbiór argumentów tej pierwotnej funkcji?
22 lis 10:32
PW: Pochodna ma dziedzinę taka samą lub jej dziedzina jest zbiorem zawartym w dziedzinie
różniczkowanej funkcji (mówiąc mało poprawnie dziedzina pochodnej jest czasem zbiorem
"mniejszym").
Przykład: różniczkujemy funkcję f(x) = |x|, x∊R.
f'(x) = −1 dla x∊(−∞,0)
f'(x) = +1 dla x∊(0,∞),
a f'(0) nie istnieje. Dziedziną f' jest R\{0}.
22 lis 10:39
john2: Dziękuję za odpowiedź i wyprowadzenie mnie z błędu.
22 lis 10:42