wielomian z parametrem
ktosia: mam takie zadanie: obliczyć dla jakich wartości parametru a, b liczba −2 jest pierwiastkiem
wielomianu w(x)=x3+6x2+ax+b, a reszta z dzielenia tego wielomianu prze (x−3) jest równa 5.
wykaż, że pozostałe dwa pierwiastki wielomianu są niewymierne.
Wartość a i b policzyłam −−−−> a=(−12) b=(−40) [jeżeli nie pomyliłam się nigdzie w rachunkach]
Podstawiłam te wartości do wielomianu, ale nie mam pojęcia jak udowodnić że pozostałe dwa
pierwiastki są niewymierne
Janek191:
W(x) = x
3 + 6 x
2 − 12 x − 40
dzieli się przez x + 2 , bo x
1 = − 2 jest pierwiastkiem równania W(x) = 0
Mamy więc po podzieleniu przez x + 2
x
3 + 6 x
2 − 12 x − 40 = ( x + 2)*(x
2 + 4 x − 20)
x
2 + 4 x − 20 = 0
Δ = 16 − 4*1*(−20) = 96 = 16*6
√Δ = 4
√6
| | − 4 − 4√6 | |
x = |
| = − 2 − 2√6 |
| | 2 | |
lub
x = − 2 + 2
√6