tt
rozowyslon: nie rozumiem na jakiej zasadzie rysowaćtakie wykresy
y=|x−x1|+|x−x2|
oraz
y=|x−x1|−|x−x2|
moglby mi ktos wytłumaczyć? i pokazać jak wyglądają dane wykresy? albo podesłać storne, gdzie
wszystko jest super wyjaśnione, ja niestety nie znalazłam
21 lis 23:34
rozowyslon: 2
21 lis 23:39
PW: Przy tradycyjnym "rozbijaniu na przedziały", to znaczy rozpatrywaniu wzoru jakim określona jest
funkcja na przedziałach
(−∞,x1), [x1, x2), [x2, ∞)
(zakładam, że x1<x2), otrzymujemy trzy funkcje liniowe na trzech przedziałach. Wystarczy
zatem obliczyć:
f(x1), f(x2)
oraz f(a) dla jakiegoś a<x1 i f(b) dla jakiegoś b>x2 i narysować dwie półproste oraz
jeden odcinek.
21 lis 23:53
ZKS:
Jeżeli x1 > x2 to aby narysować taki wykres należy rozpatrywać tę funkcję w trzech
przedziałach.
Dla x ∊ (−∞ ; x2) nasza funkcja jest postaci
y = −(x − x1) − (x − x2) ⇒ y = −2x + (x1 + x2)
dla x ∊ [x2 ; x1) mamy
y = −(x − x1) + (x − x2) ⇒ y = x1 − x2
dla x ∊ [x1 ; ∞) otrzymujemy
y = (x − x1) + (x − x2) ⇒ y = 2x − (x1 + x2).
Ot cała filozofia.
21 lis 23:55
MQ: Można też tak:
1) Suma odległości do punktów x1 i x2. Mamy więc:
a) pomiędzy punktami x1 i x2 wartość funkcji jest równa odległości punktów x1 i x2,
b) poza tym przedziałem funkcja rośnie dwukrotnie szybciej niż odległość od najbliższego −−
czyli wykres w kształcie takiej donicy.
2) Różnica odległości do punktów x1 i x2. Mamy więc:
a) 0 w środku pomiędzy punktami x1 i x2 i wartość funkcji rośnie symetrycznie do każdego
punktu, aż przybierze wartość równą odległości punktów x1 i x2 w tych punktach.
b) poza tym przedziałem funkcja już ma stałą wartość, taką jak w punktach x1 i x2.
22 lis 09:37
MQ: Sorry 2. by było tak, gdyby to wszystko wziąć jeszcze w | |.
Tak jak jest napisane 2) wyglądałoby następująco:
a) jeśli x1<x2
w przedziale (−∞, x1) ujemna wartość odległości między punktami x1 i x2
w przedziale (x1,x2) liniowa zmiana od minus odl. między punktami do plus ta wartość −−
przecina oś OX w środku przedziału.
w przedziale (x2,+∞) dodatnia wartość odległości
b) jeśli x1>x2 −− odwrotnie
22 lis 09:43
rozowyslon: dzieki!
24 lis 12:39