Kresy zbiorów
JKM: Hej, pomożecie z zadankiem z kresami ?
Muszę wyznaczyć kresy górny i dolny
21 lis 23:31
Krzysiek: a) kres górny, mianownik jak najmniejszy a licznik jak największy,
jednak 2n szybciej zmierza do ∞ niż 'n' więc bierzemy jak najmniejsze 'n' i jak najmniejsze
'm'
m=2,n=3
kres dolny zero, dla n→∞ i np. m=1
21 lis 23:44
JKM: Dzięki wielki, a w b)
będzie kres dolny 0 a górny jedynka co nie ?
22 lis 00:01
Krzysiek: dolny to prędzej 3/5, nie może być zero bo m>n.
więc dla m=2 i m=1 bym obstawiał kres dolny
22 lis 00:08
JKM: Racja !
A z tym byś jeszcze pomógł ?
22 lis 00:21