zadanie na prawdopodobienstwo
bmary: zadanie: ze zbioru liczb {1,2,3,4,...,2000} losujemy jedna liczbe. oblicz prawdopodobieństwo
zadania polegajcego na tym, ze wylosowana liczba jest podzielna przez 2 lub 3.
21 lis 23:29
bmary: czy do tego zadania trzeba wykorzystać symbol newtona?
21 lis 23:38
wredulus:
Nie ... zaden symbol Newtona.
Baaa ... to zadanie mozna rozwiazac wykorsystujac wiedze z materialu o ciagqch arytmetycznych
22 lis 07:52
Janek191:
{ 1,2,3,4, ..., 2000 }
Liczb podzielnych przez 2 jest 2000 : 2 = 1000
Liczb podzielnych przez 3 jest [ 2000 : 3 ] = [ 666,(6) ] = 666
Liczb podzielnych przez 2 i 3 równocześnie, czyli przez 6 jest [ 2000 : 6 ] = [333,(3)] = 333
Liczb podzielnych przez 2 lub 3 jest : 1000 + 666 − 333 = 1 333
I Ω I = 2000
I A I = 1 333
22 lis 10:35