pigor: ... , widzę to tak :
| | | | 6*5*4 | |
n(Ω)= | = |
| = 5*4= 20 − liczba wszystkich zdarzeń elementarnych (moc Ω), |
| | | 3*2*1 | |
czyli możliwych tu trójek liczb (ω
1,ω
2,ω
3) − długości odcinków ;
wśród nich zbiór T − zdarzeń sprzyjających − zbiór trójek odcinków umożliwiających
zbudowanie z nich Δ (spełniających nierówność Δ − największy bok mniejszy od sumy
dwóch pozostałych) to zbiór
T={(3,5,6),(3,5,7),(3,6,7),(3,7,9),(5,6,7),(5,6,9),(5,7,9),(6,7,9)} i n(T)= 8 , zatem
| | 8 | | 2 | |
P(T)= |
| = |
| = 0,4= 40% − szukane prawdopodobieństwo . ...  |
| | 20 | | 5 | |