trygonometria
Mateusz: pomocy! jak wyliczyć sin4α
21 lis 23:03
Maslanek: Ale jakiego α
21 lis 23:03
Mateusz: trzeba wyprowadzić wzór ale nie mam pojecia jak
21 lis 23:05
Maslanek: A wzór na sin(2α) znasz?
21 lis 23:06
Saizou : sin(4x)=sin(2*2x)=2sin(2x)cos(2x)=.... i działaj dalej
21 lis 23:06
Mateusz: sin2α=2sinαcosα
21 lis 23:07
Maslanek: To podstaw sobie x=2α
I masz wtedy rozpisać sin(2x)=...
Później wróć do podstawienia i rozpisuj dalej
21 lis 23:08
Mateusz: nie ogarniam
21 lis 23:14
ICSP: Liczby zespolone znasz ?
21 lis 23:15
Mateusz: nieee
21 lis 23:16
Maslanek: Czego nie ogarniasz?
21 lis 23:17
ICSP: no to musisz rozpisywać ze wzoru na sinus sumy kątów.
21 lis 23:18
Mateusz: jak wyliczyc tego sin4x
21 lis 23:18
Maslanek: A mógłbyś rozwinąć tą myśl z zespolonymi, ICSP?
21 lis 23:19
ICSP: sin(4x) = 2sin2xcos2x = ...
W tablicach są wzory na sin2x oraz cos2x. Wystarczy podstawić.
21 lis 23:20
ICSP: dla Maślanka :
Ustalmy |z| = (cosx + isinx)4
Od razu widać ze wzoru de Movie'a że Re(z) = cos4x oraz Im(z) = sin4x
Jeżeli rozwiniesz teraz |z| za pomocą dwumianu Newtona. Potem posegregujesz części rzeczywiste
i części urojone to dostaniesz wzory na cos4x oraz sin4x
21 lis 23:27
Mateusz: 2*2sinxcosx*cos
2x−sin
2x




? to wogóle nie ma sensu
21 lis 23:28
Maslanek: 
. Ok

Jutro

Dobranoc
21 lis 23:28
ICSP: Dobrze jest. Tylko stawiaj nawiasy
4sinxcosx(cos2x − sin2x) = ...
Teraz wystarczy to troszkę przekształcić.
21 lis 23:29
Mateusz: czyli?
21 lis 23:41
ICSP: Wymnożyć, uporządkować.
22 lis 00:13