rownanie zespolone
Tofixx: rozwiązać równanie z3+3z−2i=0 tylko jak ?
21 lis 22:43
Krzysiek: jednym z pierwiastków równania jest 'i'
21 lis 22:48
Tofixx: bardziej mi chodzi jak to rozpisać reszte sobie policze
21 lis 22:49
Trivial:
Najpierw znajdź wszystkie pierwiastki czysto urojone.
z = ix
−ix3 + 3ix − 2i = 0
x3 − 3x + 2 = 0
x = 1 jest rozwiązaniem, a zatem
(x−1)(x2 + x − 2) = 0
I dalej:
(x−1)2(x+2) = 0
A zatem rozwiązaniami są
z1,2 = i
z3 = −2i.
21 lis 22:52
Krzysiek: jak znasz jeden z pierwiastków, to podziel np. Hornerem wielomian przez z−i
21 lis 22:53
Tofixx: nie czaje tego zapisu i skąd to z=ix ?
21 lis 22:56
Trivial: Podstawienie, które upraszcza równanie.
21 lis 22:58
Tofixx: ok dzieki
21 lis 23:00