Prawdopodobieństwo warunkowe
tygryseks: Witam,
Proszę o pomoc w zadaniu:
Dane:
P(A∪B)=34
P(A∩B)=12
P(A|B) = P(B|A)
Obliczyć:
P(A)
P(B|A)
Pomimo, że mam przed sobą wzór na prawdopodobieństwo warunkowe to nie wiem jak to ruszyć.
21 lis 22:42
Maslanek: P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
Dodatkowo
Z trzeciego warunku:
P(A−B)=P(A)−P(A∩B)
P(B−A)=P(B)−P(A∩B)
Zachodzi równość, więc P(A)=P(B).
Dalej sobie poradzisz
21 lis 22:44
tygryseks: Dzięki
Skoro P(A)=P(B) to można policzyć z wzoru P(AuB)=P(A)+P(B)−P(A∩B) że
P(A)=18 i P(B)=18 ?
Co to jest P(A−B)? bo nie rozumiem tego zapisu.
21 lis 22:54
Maslanek: Aaa...
Dobra −,− Nie, nie

Błędne to moje rozumowanie
21 lis 22:57
Maslanek: Myślałem, że to różnica, a nie prawdopodobieństwo warunkowe. Chwila
21 lis 22:57
Maslanek: | | P(A∩B) | |
Mamy: P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
Ale to i tak z równości wynika, że P(B)=P(A)
21 lis 22:59
Hajtowy: P(A−B)=P(A)−P(A∩B) = ...
21 lis 22:59
tygryseks: Jeśli P(B)=P(A) to mogę wykorzystać P(A−B)=P(A)−P(A∩B) i uznać że P(A−B)=0 ?
wówczas P(A)=12
dobrze?
21 lis 23:14
Maslanek:
Więc na pewno P(A−B)≠0.

Podobnie P(B|A)
21 lis 23:16
tygryseks: Aha, ok
58 też mi wychodziło ale zmyliła mnie ta różnica i pomyliłem się w obliczeniach
stąd te
18 było

Więc dalej będzie tak: ?
P(B|A)=
P(A∩B)P(A)=
1/25/8 =
45
21 lis 23:22
Maslanek: Mhm
21 lis 23:27
tygryseks: Dzięki
21 lis 23:29