Funkcja kwadratowa zadania na sem
Majk : Zadanie.1 Dla funkcji określonej wzorem ogólnym.
y=x2−2x+3
Zrobiłam to tak;
a=1 b=−2 c=3
Δ=b2−4ac
Δ=(−2)−4*1*3
Δ=4−12
Δ=−8<0
a)oblicz miejsce zerowe
b)wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli
c)narysuj wykres funkcji
d)Określ najmniejszą i największą wartość funkcji
e)określ zbiór wartości funkcji
f)określ zbiór w którym funkcja jest rosnąca oraz malejąca
g)określ zbiór w którym funkcja przyjmuje wartość dodatnią i ujemną
h)przedstaw wzór funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej
Czy ktoś by mógł mi w tym pomóc plis nie ogarniam tego
21 lis 22:22
Alfa: sprawdź wzór funkcji, czy na pewno jest dobry. A może w tym zadaniu jest kilka funkcji, do
których masz zastosować polecenia a) − h)
21 lis 22:31
Maciej: Jest tylko jeden wzór funkcji
21 lis 22:34
Maciej: z tego co napisała to wynika że ma zastosować jeden wzór
21 lis 22:35
Alfa: wg mnie wzór powinien mieć postać:
y = −x2 − 2x + 3 lub y = x2 − 2x −3
bo inaczej nie wykonasz polecenia a), połowy g) i połowy h)
21 lis 22:37
Majk : no w zadaniu mam ten wzór y=x2−2x+3
21 lis 22:41