Równanie
trlololo: Dane jest rówanie mx2−2mx+5m−12=0. Wyznacz wszystkie warotści parametru m, dla których to
równianie ma dwa różne pierwiastki x1, x2 takie, że 1/(x12*x2)+1/(x22*x1)<1
21 lis 22:14
pigor: ..., z wzorów Viete'a warunki zadania spełnia np. taki układ
nierówności :
| | 1 | | 1 | |
a= m≠0 i Δ= 4m2−4m(5m−12) >0 i |
| + |
| < 1 i x1x2≠ 0 ⇒ |
| | x12x2 | | x1x22 | |
| | x2+x1 | | 5m−12 | |
⇒ 4m(m−5m+12) >0 i |
| < 1 i |
| ≠ 0 ⇔ |
| | x12x22 | | m | |
| | 2m2 | |
⇔ −4m(m−3) >0 i |
| <1 i 5m−12≠ 0 ⇔ |
| | (5m−12)2 | |
⇔ m(m−3)< 0 i 2m
2< (5m−12)
2 i m≠
125 ⇔
⇔
0< m< 3 i 2m
2< 25m
2−120m+144 i
m≠2,4 ⇒
⇒ 23m
2−120m+144 >0 i Δ= 120
2−92*144=... i być może gdzieś mam błąd, bo
"delta" brzydka, więc pasuję dalej ...
21 lis 22:45