funkcja
Radek:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=(3m −5)x
2−(2m−1)x+0,25(3m−5) . Wyznacz te wartości
parametru m∈ R, dla których najmniejsza wartość funkcji f jest liczbą dodatnią.
3m−5>0
3m>5
Δ<0
(−2m+1)
2−4(3m−5)(0.75m−1,25)
4m
2−4m+1−4(2,25m
2−3,75m−3,75m+6,25)
4m
2−4m+1−4(2,25m
2−7,5+6,25)
4m
2−4m+1−9m
2+30m−25
−5m
2+26m−24<0
Δ
m=26
2−4*(−5)*)−24)
Δ
m=196
√Δm=14
ostatecznie m∊(4,
∞)
Proszę o sprawdzenie zapisu i obliczeń
21 lis 22:10
Alfa: jest ok
21 lis 22:15
Radek:
Dzięki a takie coś
Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y = g(m ), która każdej liczbie rzeczywistej m
przyporządkowuje najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f (x) =−x2 + (m2−4)x+ 2 w
przedziale <− 1,1> .
21 lis 22:16
Radek: ?
21 lis 22:25
Radek:
Jest tu ktoś wgl na tym forum ?
21 lis 23:01
Hajtowy: Tak
21 lis 23:04
Hajtowy: f(−1) oraz f(1) policz
21 lis 23:04
Radek: To może ktoś mi wytłumaczyć to zadnie≠podanie rozwiązania,przepisanie rozwiązania z internetu ?
21 lis 23:05
Hajtowy: Następnie f(−1) < f(1)
Później masz rozwiązanie....
{f(−1) = coś dla m ∊ ... [Tu będzie rozwiązanie f(−1) < f(1)

]
{f(1) = coś dla m ∊ ...
21 lis 23:06
Hajtowy: Dziś Piotr 10 pomagałem z tym zadaniem.
21 lis 23:07
Radek:
f(−1)=−(−1)2+(m2−4)*(−1)+2
f(−1)=−1−m2+4+2
f(−1)=−m2+4+5
f(1)=−1+m2−4+2
f(1)=m2−3
21 lis 23:07
Hajtowy: f(−1) źle
21 lis 23:08
Hajtowy: f(−1)=−1−m2+4+2 ≠ f(−1)=−m2+4+5
21 lis 23:08
Radek: −1−m2+4+2
−m2+5
21 lis 23:09
Hajtowy: Git.
Teraz f(−1) < f(1)

Rozwiąż tą nierówność
21 lis 23:10
Radek:
A czemu należy rozwiązać taką nierówność ?
21 lis 23:13
Hajtowy: Najpierw liczysz wartości w końcach przedziału <−1;1> czyli f(1) i f(−1)
To teraz musisz sprawdzić, kiedy druga z tych liczb jest większa od pierwszej.
Inaczej mówiąc: kiedy dla x=1 będzie wartość mniejsza tejże funkcji :
−m2 + 5 < m2 + 3
21 lis 23:15
ZKS:
Takie pytanko a dlaczego nie rozpatrujemy x
w?

Pytam czy rozumiesz zadanie do końca.
21 lis 23:26
Hajtowy:

{f(−1) = −m
2+5 dla m ∊ (−oo;−2) ∪ (2;+oo)
{f(1) = m
2−3 dla m ∊ [−2;2]
I to jest Twoje funkcja g(m)
21 lis 23:26
Radek:
O cześć ZKS liczyłem, że wejdziesz !
nie policzę f(xw)
21 lis 23:27
ZKS:
Policzysz.

Tylko dlaczego nie rozpatrujemy x
w. Może
Hajtowy Ci pomoże i odpowie.
21 lis 23:29
Radek:
Ja bym wolał żebyś Ty mi wytłumaczył nie mam nic do Hajtowego ale jak ostatnio mi wytłumaczyłeś
to wszystko rozumiałem
21 lis 23:30
ZKS:
Okej to od początku. Czego nie rozumiesz?
21 lis 23:32
Radek:
A jeszcze ta funkcja nie będzie miała największej wartości bo a<0 dlatego nie liczę
wierzchołka

?
21 lis 23:34
ZKS:
Tak o to chodzi dla x
w mamy wartość największą bo a < 0.
My poszukujemy najmniejszych wartości więc możemy olać x
w.
21 lis 23:36
Radek:
Czyli teraz mam policzoną wartość na końcach przedziałów i co dalej ?
21 lis 23:38
ZKS:
Jak policzysz to musisz porównać te wartości dla jakich m f(−1) jest mniejsze od f(1) ponieważ
szukamy wartości najmniejszych.
Rozumiesz? Jeżeli nie to pisz.
21 lis 23:40
Radek:
No tak ale nie wiem czy f(−1) czy f(1) będzie najmniejszą wartością ?
21 lis 23:42
ZKS:
Dlatego liczymy dla jakich m wartość funkcji dla x = 1 będzie większe od wartości funkcji
dla x = −1. Należy zatem policzyć dla jakich m f(−1) < f(1) i dla tych m naszą najmniejszą
wartością będzie f(−1).
21 lis 23:50
Radek:
Ale czemu f(−1)<f(1) a nie na odwrót ?
21 lis 23:53
Lemon: Czyli rownie dobrze mozesz dać warunek f(1)<f(−1) i wtedy najmniejsza wartosc będzie dla x=1
21 lis 23:56
Radek: Lemon to właśnie napisałem
21 lis 23:56
ZKS:
Nie ma różnicy jak policzysz jeżeli przyjmiesz f(−1) > f(1) to z tego otrzymasz dla jakich
m wartości funkcji f(1) będą mniejsze od wartości f(−1). Zobacz sam.
21 lis 23:57
Radek:
Dobra jutro wstawię rozwiązanie

Dziękuję jak będziesz jutro to rzuć okiem, bo coraz mnie
osób na tym forum pomaga
21 lis 23:59
ZKS:
To napiszę na sam koniec. Szukasz wartości najmniejszych więc jeżeli policzysz dla
jakich m f(−1) < f(1) to dla tych m wartością najmniejszą będzie
funkcja g(m) = f(−1) = −m
2 + 5.
Natomiast dla pozostałych m wartością najmniejszą będzie funkcja g(m) = f(1) = m
2 + 3.
Mam nadzieję że to zrozumiesz.
Złe odczułeś wrażenie nie mniej osób pomaga tylko te osoby które pomagają również
pracują bądź studiują i nie raz nie mają czasu nawet zajrzeć na forum.
Nie ma za co i powodzenia w dalszej nauce.
22 lis 00:06