zadanie tekstowe
bałwankowo: Rowerzysta poruszający się ze stałą prędkością przejechał drogę z miasta A do miasta B w
ustalonym czasie. Jeśli jechałby z prędkością o 3 km/h większą, to czas przejazdu byłby o 54
minuty krótszy. Gdyby zaś jego prędkość była o 4 km/h mniejsza, to czas przejazdu byłby o 135
minut dłuższy. Z jaką prędkością jechał rowerzysta i w jakim czasie przebył drogę z A do B?
Jak daleko jest miasto A od miasta B?
21 lis 22:07
duszek: o, ja również proszę o wyjaśnienie tego zadania
21 lis 22:36
duszek: bo funkcją liniową, to nie mam pojęcia jak to zrobić:(
21 lis 22:38
Maslanek: x − jego prędkość
y − jego czas przejazdu
Mamy równanie z fizyki: s=v*t=x*y
Albo minuty musimy zamienić na godziny albo km/h na km/min. Jak kto woli

I równania:
Trzy równania, trzy niewiadome. Do roboty
21 lis 22:41
duszek: to tak w sumie wyjdzie, że (x + 3)(y −
5460) = (x−4)(y +
13560) ?
21 lis 22:49
Eta:
v = 12km/h t= 4,5 h
21 lis 22:51
Maslanek: i dodatkowo s=x*y.
Jest co podstawiać
21 lis 22:51
duszek: jejku jejku, jak takie zadania w klasie historycznej męczą
21 lis 22:54
Hajtowy: Męczą? To tylko rozgrzewka
21 lis 22:54
Maslanek: Możesz dopisać jakąś ciekawą historyjkę

. Będzie się przyjemniej rozwiązywało
21 lis 22:54
Eta:
Np: Król Łokietek jechał ......itd
21 lis 22:56
duszek: niestety na sprawdzianie nawet historyjki mi nie pomagają
21 lis 22:58
Maslanek: Gdyby korzystał z innego środka komunikacji (np. dzika), to jechałby z predkością 3km/h większą
i przebyłby tą drogę w czasie krótszym o 54 minuty
21 lis 23:01
Hajtowy: Hahahaha
Maslanek LIKE!
21 lis 23:03
duszek: nie sprowadzajmy mnie do poziomu przeinaczania roweru w dzika
21 lis 23:05
Saizou : no to może na sarnę, ale w tedy będzie jeszcze szybciej
21 lis 23:07
Maslanek: Chyba, że w sarnę wczesniej wjechał rowerem
21 lis 23:09
Saizou : to rower do kasacji
21 lis 23:09
duszek: prosisz o pomoc w zadaniu, a gratis do treści dostajesz zwierzyniec...
21 lis 23:10
Maslanek: I żarty jak u Strasburgera
21 lis 23:11
duszek: ja się normalnie czuję obrażana i zostawiam Państwa w tej dyskusji
21 lis 23:12
Maslanek: Nie świruj

. Matematycy też się muszą pobawić
21 lis 23:12
duszek: szkoda, że moja matematyczka nie lubi się bawić
21 lis 23:13
Maslanek: Każdy lubi

. Tylko trzeba podejść zdrowo do sprawy

Kulturalnie i z pompą
21 lis 23:14
pigor: ..., a więc w mojej ...

"szufladzie" widzę rozwiązanie
tak :
(v+3)(t−910)= (v−4)(t+94)=vt /*10 lub 4 ⇔
⇔ (v+3)(10t−9)= 10vt i (v−4)(4t+9)= 4vt ⇔ −9v+30t−27= 0 i 9v−16t−36= 0 ⇔
⇔ 14t−63= 0 i 9v= 16t+36 ⇔ 2t= 9 i 9v= 9*8+36 ⇔ t=4,5 i v= 8+4 ;
odp. rowerzysta przebył drogę AB z prędkością
12[km/h] w czasie
4,5 [h] . ...
21 lis 23:15
Maslanek: Kalkulator naukowy jednak liczy zdrowiej
21 lis 23:16
duszek: niestety terror wśród nas zasiany, jest już zbyt mocno zakorzeniony, żeby to zmienić

ale ja tu przyszłam po zadanie, a nie tam miłe gadu gadu

z resztą pora kończyć nawet i te
zadania, aby jutro znów móc cieszyć się matematyką
21 lis 23:17
duszek: no pani P, byłaby zadowolona z tego rozwiązania
21 lis 23:18