Zbadaj wartość logiczą zdań
Dżej: Mam takie zadnia z logiki, czy dobrze to rozwiązałem?
a) ∀a∊ℛ ∃x∊ℛ : ax2+x−3<0 wartość 0 bo dl a=9 nie ma takiego x
b) ∀a∊ℛ ∀x∊ℛ : ax2+x−3<0 wartośc logiczna 0
c) ∃x∊ℛ ∀y∊ℛ : (x−y)2=x2−y2 wartość 1
d) ∀a∊ℛ+ ∃x∊ℛ : x2=a wartość 1
e) ∃x∊ℛ ∀a∊ℛ : x2=a wartość 1
21 lis 21:50
Krzysiek: c,d) 0
różnica między d i e jest taka,że
d) wybierasz jakieś 'a' i do tego zawsze znajdziesz taki 'x',żeby równość zachodziła
e) istnieje jeden 'x' taki,że dla każdego 'a' ta równość ma zachodzić.
przykładowo x=1 to ta równość ma zachodzić dla każdego 'a' czyli np. dla 2, dla 3 dla −4
a jak widać nie zachodzi.
21 lis 21:58
Dżej: Chociaż nie, dla a) wartość "1"
21 lis 21:59
Dżej: jeżeli d) wybierasz jakieś 'a' i do tego zawsze znajdziesz taki 'x',żeby równość zachodziła to
chyba wartość "1", bo do a=6 np x=√6
21 lis 22:03
Krzysiek: tak chodziło mi o c,e)
i a) też wartość 1.
21 lis 22:08
Dżej: Dzięki za pomoc.
21 lis 22:27
Dżej: Mam jeszcze jedno zadanie.
Za pomocą symboliki logicznej zapisz następujące zdania:
a) dla dowolnego m∊ℛ równanie x2+2mx−m2=0
czyli ∀m∊ℛ : x2+2mx−m2=0
b) funkcja y−sinx przyjmuje wrtości mniejsze od pewnego m∊ℛ
f(x) y=sinx < m∊ℛ
c) Dla dowolnego promienia r>0, r∊ℛ okrąg o równaniu x2+y2=r2 przechodzi przez pierwszą
ćwiartkę.
∀ r>0, r∊ℛ : x2+y2=r2 ...?
21 lis 22:34