Zbizność szeregu
Pablo :
| | n3−3n+3n+n2−1 | | 3n+n2−1 | |
lim n→∞( |
| )n+1 = lim (1+ |
| )n+1 = |
| | n3−3n | | n3−3n | |
po wyliczeniach an = 1 ? więc z Warunku Koniecznego szerg jest rozbieżny ?
Nie wiem jak tutaj zapisać te wszystki ułamki piętrowe...
21 lis 21:38
Krzysiek: tak i tak
21 lis 21:38
Pablo : No to super, w końcu coś mam dobrze rozpisane

A coś takiego wg kryterium porównawczego jak w ogóle rozpisać, bo to dla mnie czarna magia ?
21 lis 21:48
Krzysiek: a znasz kryterium ilorazowe? praktycznie to samo co porównawcze ale szybsze i lepsze.
skorzystaj z tego,że: tgx≤x dla x∊[0,1]
21 lis 21:52
Pablo : Powiem Ci, że nie wiem jak to w ogóle rozpisać by zacząć cokolwiek liczyć, wczoraj dopiero
miałem ten temat poruszony, a w weekend mam kolosa i szukam jakiegoś sposobu by to ogarnąć,
stąd znalazłem się tutaj...
21 lis 21:55
Krzysiek: x=1/
3√n2 i korzystasz z kryterium porównawczego,
| | 1 | |
niestety ∑√n |
| jest rozbieżny więc to szacowanie nic nie daje. |
| | 3√n2 | |
więc trzeba jakiegoś szacowania od dołu poszukać.
| | 1 | |
ale korzystając z kryterium ilorazowego dobierasz ciąg bn=√n* |
| |
| | 3√n2 | |
| | an | | 1 | |
i |
| →1 dla n→∞ i ∑bn jest rozbieżny( bo ∑ |
| jest rozbieżny gdy α<1 ) więc i |
| | bn | | nα | |
∑a
n (szereg z zadania) jest rozbieżny.
21 lis 22:02
Pablo : Dzięki, już sobie to zaczynam analizować

A w między czasie zrobiłęm coś takiego, dobrze ?
| | (n+1)! | |
∑ |
| z TW d. Alamberta : |
| | 2n | |
| | (n+1)! | | [(n+1)+1]! | | (n+2)! | |
an = |
| an+1 = |
| = |
| |
| | 2n | | 2n+1 | | 2n+1 | |
| | an+1 | | (n+2)! | | 2n | | (2n) | |
lim n→∞ + |
| = lim |
| * |
| |
| * |
| | an | | 2n*2 | | (n+1)! | | 2n*2 | |
| | (n+1)!*n+2) | | n+2 | | ∞ | |
|
| = |
| = |
| = ∞>1 więc z W.K szereg jest rozbieżny, zgadza |
| | (n+1)! | | 2 | | 2 | |
się ?
21 lis 22:07
Krzysiek: tak tylko brakuje limesów.
21 lis 22:09
Pablo : Dzięki,
Co do tego przykłądu: ∑ 3√n3+n2−n to coś pokręciłem chyba
lim 3√n3+n2−n * u{3√n3+n2−n) * [3√n3+n2)2+n3√n3+n2 ] / 3√n3+n2)2
+n3√n3+n2 + n2 = 3√n3+n2)3 − n3 / 3√n3+n2)2 +n3√n3+n2
= n2 / 3√n3+n2)2 +n3√n3+n2
I mam wrażenie, że gdzieś tu jest błąd, tylko gdzie... ?
Przepraszam za zapis, ale czasami ciężko tu zapisać wszystko co się chce...
21 lis 22:35
Krzysiek: zapis beznadziejny, na końcu brakuje jeszcze n2
i w sumie znów wystarczy sprawdzić warunek konieczny.
21 lis 22:39
Pablo : Czyli po wszystkich obliczeniach ( mam na myśli mnożenie przez sprzeżenie przy wykorzystaniu
wzoru a
3 − b
3 = ( a
2 + ab + b
2 ) wychodzi coś takiego ?
| | n2 | |
lim n→∞ |
| |
| | ( 3√n3+n2)2 +n 3√n3+n2 + n2 | |
21 lis 22:48
Krzysiek: tak, tylko nie pisz tego 'lim' bo przecież nie liczysz na razie granicy tylko przekształcasz
wzór.
21 lis 22:49
Pablo : ok, dzięki za zwrócenie uwagi.
| n2 | |
| = |
| ( 3√n3+n2)2 +n 3√n3+n2 + n2 | |
| | n2 | | n2 | |
U{ n2 }{( 3√n3+(1+ |
| )2 +n 3√n3+(1+ |
| ) + n2 = |
| | n3 | | n3 | |
Dobrze to idzie ?
21 lis 22:58
Krzysiek: ale co teraz robisz?
21 lis 22:59
Pablo : No po tym jak doszliśmy do tego :
| n2 | |
| |
| ( 3√n3+n2)2 +n 3√n3+n2 + n2 | |
Chciałem jakoś to obliczyć, no bo jak spr warunek konieczny przy czymś takim ?
21 lis 23:03
Krzysiek: czyli chcesz policzyć granicę tego więc podziel licznik i mianownik przez n2
21 lis 23:04
Pablo : Czyli jaki to będzie zapis, bo juz się w tym pogubiłem piszac w zeszycie

To już ostanie zadanie na dziś bo brak snu już daje mi się ewidentnie we znaki...
21 lis 23:11
Krzysiek: granica zmierza do 1/(1+1+1)=1/3
np:
3√n3+n2=n3√1+1/n
21 lis 23:14
Pablo : Dzięki, tylko jedno mi nie daje spokoju, jak podziele przez n2 jak mówiłeś to w liczniku będę
mieć 1,ale w mianowniku pojawi się coś takiego :
( 3√n3+n2)2 +n 3√n3+n2 gdzie tu potem znikło "n" ?
21 lis 23:21
Krzysiek: | | n2 | | 1 | |
cały ułamek jest równy: |
| → |
| |
| | (n3√1+1/n)2+n23√1+1/n+n2 | | 3 | |
21 lis 23:24
Pablo : Wielkie dzięki.
Kolejne przykłady będę badał jutro i na pewno coś mi się skomplikuje, więc jutro tu na pewno
zajrzę, w końcu w weekend kolos....
Raz jeszcze dziękuję za pomoc i dobrej nocy życzę.
21 lis 23:30