dyskretna
PuRXUTM: hej

Mam rozwiązać równanie rekurencyjne jednorodne:
a
n=11a
n−1−40a
n+2+48a
n−3
zapisuje równanie charakterystyczne
x
3−11x
2+40x−48=0
(x−3)(x−4)
2=0 i jak to teraz zapisać

bo jakbym miał pojedyncze to wiem
21 lis 21:30
Krzysiek: an=c13n+c24n+c34n*n
tak jak w równaniach różniczkowych (nie wiem czy miałeś).
jeżeli miałbyś np. (x−4)5 to wtedy an=c14n+c24n*n+...+c54n*n4
21 lis 21:36
PuRXUTM: aha czyli jakbym miał (x−3)
2*(x−4)
3 to zapisuje to:
a
n=c
1*3
n+c
2*3
n*n+c
3*4
n+c
4*4
n*n+c
5*4
n*4
2 tak
21 lis 21:42
Krzysiek: tak
21 lis 21:44
PuRXUTM: ok dziękuje
21 lis 21:47
Maslanek: Studiujesz informatykę wnioskuję?
21 lis 21:55
PuRXUTM: studiuje matematykę...
21 lis 22:07
Maslanek: Jesteś na pierwszym roku?
21 lis 22:20
Maslanek: Dodam na Uniwerku czy Politechnice?
21 lis 22:38
Trivial: Maslanek, a Ty gdzie poszedłeś?
21 lis 22:45
PuRXUTM: pierwszy rok UJ
21 lis 22:47
Maslanek: Matematyka Stosowana, PŁ

Nie mam dyskretnej
21 lis 22:48