parametr k
a_a: Wyznacz wartości parametru k, dla których punkt przecięcia prostych opisanych równaniami
x−2y−k−4=0 , 2x+y−k+5=0 należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych?
21 lis 21:26
Alfa: po pierwsze wyznaczasz z układu x i y
po drugie zapisujesz i rozwiązujesz układ nierówności:
x<0
y<0
(bo w III ćw. x i y są liczbami ujemnymi)
21 lis 21:28
a_a: muszę mieć błąd w obliczeniach, bo mam inny wynik niż powinna

a stosuje się do tej metody
którą podałeś
21 lis 21:31
Alfa: to zapisz tutaj, może błąd się znajdzie
21 lis 21:33
a_a: wyznacznik główny wyszedł mi 1,4
21 lis 21:33
21 lis 21:35
21 lis 21:36
a_a: k należy (−00, −1)
21 lis 21:37
a_a: i jest źle
21 lis 21:38
Alfa: dlaczego W = 1,4?
21 lis 21:47
Alfa:
x − 2y = k+4
2x + y = k−5
W = |1 −2|
|2 1| = 1 + 4 = 5
21 lis 21:49
a_a: ok już wiem co mam źle
21 lis 21:50
a_a: chyba powinnam zacząć nosić okulary

źle napisałam w zeszycie (0,2x...)
21 lis 21:51
Alfa:
podobnie:
Wx = k+4 + 2(k−5) = 3k − 6
Wy = k−5 − 2(k+4) = −k−13
21 lis 21:52
Alfa: wypadki chodzą po ludziach
21 lis 21:53