rzut prostopadły punktu
kiwi: Jak znaleźć rzut prostopadły punktu A=(1,2,−1) na prostą przechodzącą przez punkty B=(0,1,1) i
C = (1,2,3) ?
21 lis 21:23
Piotr 10: Wyznacz wpierw równanie prostej przechodzącej przez punkty B i C.
Zauważ, że rzut ten będzie pod kątem prostym do prostej BC
21 lis 21:24
Krzysiek: 1)wyznaczasz prostą przechodzącą przez punkty B,C
2)wyznaczasz płaszczyznę prostopadłą do tej prostej przechodzącą przez punkt A
3)szukasz punkt wspólny prostej i płaszczyzny−jest to rzut punktu A na prostą
21 lis 21:26
kiwi: ok, rozumiem. dzięki za wskazówki
21 lis 21:27