Rozwiąż równanie kwadratowe z wartością bezwzględną.
Owca: Witajcie,
mam takie zadanie, mam rozwiązać równanie |2x2−3|=|3x2−7|
Dobrze już nie pamiętam jak to powinno się rozwiązywać, gdy wartość bezwzględna jest po dwóch
stronach równania. W pierwszej chwili chciałem obliczyć pierwiastki każdego z nich i zobaczyć
kiedy są dodanie, a kiedy ujemne i rozpatrzyć powstałe możliwości, ale pierwiastki wychodzą
"nieładne".
Pozdrawiam
21 lis 21:04
Bizon:
np. tak zrobiłby to
pigor ... tylko ON z kolorkami −
zatem:
| 2x2−3 | | 2x2−3 | |
| =−1 ∨ |
| =1 |
| 3x2−7 | | 3x2−7 | |
2x
2−3+3x
3−7=0 2x
2−3−3x
2+7=0
5x
2=10 −x
2=−4
x
2=2 ⇒ x=±
√2 x
2=4 ⇒ x=±2
21 lis 21:52
pigor: ...,

niestety, ale raczej tak :
|2x2−3|= |3x2−7| ⇔ 2x
2−3= −3x
2+7 lub 2x
2−3= 3x
2−7 ⇔
⇔ 5x
2= 10 lub x
2= 4 ⇔ x
2=2 lub |x|= 2 ⇔
|x|=√2 lub |x|= 2 ⇔
⇔ x= ±
√2 lub x= ±2 ⇔
x∊{−√2,√2,−2,2} . ...
21 lis 22:15
Bizon:
... wiedziałem −
21 lis 22:20