jak się za to zabrać?
ines: Pan Kowalski posiada samochód, którego bak ma pojemność 45 litrów. W czasie wakacji przejechał
1500 km. Jego samochód na tej trasie zużył 120 litrów paliwa.
a) oblicz ile paliwa samochód spala na 100 km
b) wyraź objętość paliwa pozostającego w baku jako funkcję liczby przejechanych kilometrów
c) zakładając, że bak jest pełny oblicz po przejechaniu ilu km zostanie w nim 21 litrów paliwa
21 lis 21:02
ines: naprawdę nie mam pojęcia jak to rozwiącać za pomocą funkcji liniowej
21 lis 21:09
Alfa:
a) 1500km − 120l
100km − x
| | 100*120 | | 120 | |
x = |
| = |
| = 8l |
| | 1500 | | 15 | |
czyli samochód p. Kowalskiego spala 8 litrów paliwa na 100 km.
b) f(x) = 45 − 0,08x, gdzie x − liczba przejechanych km
c) 21 = 45 − 0,08x
0,08x = 24
x = 300 km
21 lis 21:43