jak dostać się do parametru m?
kartofelek: Dla jakich wartości parametru m funkcje f(x) = (|m+3| − 6)x + 34 oraz g(x) = −13x + 12 są
prostopadłe?
21 lis 20:50
Nihilius: by były prostopadłe musi zajść coś takiego pomiędzy współczynnikami przy x
gdzie a wsp przy x
a=1/a
czyli masz że −1/3=1/(|m+3|−6)
21 lis 21:25
Nihilius: nie a =1/a tylko współczynnik przy x funkcji f musi się równać odwrotności współczynnika przy
funkcji g, sorry niejasno napisałem.
21 lis 21:27
Nihilius: a=1/b
a − współczynnik przy x dla f(x)
b− współczynnik przy x dla g(x)
21 lis 21:27
21 lis 21:30
ines: dzięki bardzo
21 lis 22:02