Tw. Kronekera Capellego
Mati_gg9225535: Tw. Kronekera Capellego
Hej, mam problem z takim przykładem:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=solve{%28a-1%29x%2Bay%2B2z%3Da%2C+2x%2B%282a-3%29y%2B2z%3Da%2B3}
dlaczego mamy tylko x≠3 ?
rozwiązywałem to tak:
stworzyłem macierz A − macierz wspolczynników przy niewiadomych
oraz macierz U− macierz uzupełniona o wyrazy wolne
obliczyłem rząd A w zależności od parametru a (licząc każdy minor stopnia 2, pierwszy
| | 2 | |
przypadek− dwie pierwsze kolumny stanowią minor i rzA=2 gdy a≠1 i a≠ |
| , |
| | 3 | |
drugi minor stanowi pierwsza i trzecia kolumna, rzA=2 gdy a≠3, trzeci przypadek druga i trzecia
kolumna do liczenia minoru i otrzymałem rzA=2 gdy a≠−3 i a≠2)
rzU wyliczyłem i wychodzi 2
czyli mam 3 niewiadome (n=3) i rzA=rzU=2 wówczas układ ma nieskończenie wiele rozwiązań dla a
różnego od ... (jak wyżej) zależnych od (n−r= 1) jednego parametru
co źle rozumuję?
21 lis 20:47
Krzysiek: wystarczy odjąć wiersze od siebie:
a−1 a 2 |a
2 2a−3 2 |a+3
3−a a−3 0 |3
gdy a≠3 to rząd A=2=r(u)
a te minory coś źle liczysz, w każdym przypadku powinno pojawiać się a≠3
21 lis 20:58
Mati_gg9225535:
ok słusznie, zle policzyłem w pierwszym wychodzi a≠1 i a≠3 w drugim tak jak poprzednio a≠3 a w
ostatnim wychodzi a≠3
w ostatecznosci mam wziac czesc wspolną tych trzech przypadków zawsze?
21 lis 21:06
Mati_gg9225535:
czy może wystarczy obliczyc dowolny minor?
21 lis 21:08
Krzysiek: dowolny jak widać nie można bo wszędzie są niewiadome 'a',
i jeżeli w pierwszym wychodzi a≠1 to jak widać,licząc inny minor dla a=1 rząd jest równy 2.
Więc nie wiem czemu chcesz się bawić z tymi minorami? jak widzisz jedne odejmowanie rozwiązało
zadanie.
21 lis 21:12
Mati_gg9225535:
czyli ostatecznie jest to część wspólna tak ?
jeśli nadal upierałbym się przy obliczaniu rzędów przez minory
21 lis 21:14
Krzysiek: tak
21 lis 21:16
Mati_gg9225535: dzieki!

milego wieczoru
21 lis 21:21
Mati_gg9225535: jeszcze jeden przykład;
| ⎧ | ax + (a+2)y + 2z = a + 2 | |
| ⎩ | (a − 2)x + (2a − 5)y + (2a − 4)z = a − 1 |
|
macierz A tak samo macierz ze wspólczynników przy niewiadomych
macierz U macierz uzupełniona o wyrazy wolne
rzA
1
o
a a+2
a−2 2a−5 = a
2−5a+4 ≠ 0 ⇔ a≠ 1 i a≠4
2
o
a 2
a−2 2a−4 = 2(a
2−3a+2) ≠ 0 ⇔ a≠1 i a≠2
3
o
a+2 2
2a−5 2a−4 = 2(a −1)
2 ≠0 ⇔ a≠1
teraz rzU:
1
o
2
o
3
o takie same jak dla macierzy A
4
o
a a+2
a−2 a−1 = 4 − a ≠ 0 ⇔ a≠4
5
o
a+2 a+2
2a−5 a−1 = −(a
2−2a−8) ≠ 0 ⇔ a≠−2 i a≠4
6
o
2 a+2
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
2a−4 a−1 = −2(a2 − a − 3) ≠ 0 ⇔ a≠ |
| i a≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
co teraz się z tym robi?
macierz A ma rząd 2 dla a≠1 a co z macierzą U, też ma 2 dla a≠1 i to wystarcza? nie musi tego
byc w tym minorze z 4
o, 5
o i z 6
o ?
teraz by wychodziło na to że muszę wziąć sumę wyników dla macierzy A oraz sumę wyników dla
macierzy U po czym część wspólną obu macierzy i dopiero otrzymam a≠1, tak to powinno wyglądać
by było prawidłowo ?
21 lis 21:54
21 lis 21:55