jak rozpisać ?
[C[czerwony]] Pablo: Jak to rozpisać, bo nie wiem jak zacząć ? musimy dążyć do liczby e ?
∑ (3√n3+n2−n)
21 lis 20:45
ICSP: a co chcesz z nim zrobić ?
21 lis 20:46
Pablo: Zbadać zbieżność szeregu, jakimś kryterium to urgyść ?
21 lis 20:49
ICSP: policz
lim an
n→∞
21 lis 20:51
Krzysiek: nie wydaje mi się,że przykład jest poprawnie zapisany
21 lis 21:02
Pablo: | | n2 | | n | |
lim n→∞ 3√n3+n2−n = lim n→∞ 3√n3(1+ |
| − |
| = lim n→∞ 3√n3 * 3√1 = ? |
| | n3) | | n3 | |
Tak to ma być ?
21 lis 21:02
ICSP: = ?
21 lis 21:04
Pablo: i wynikiem będzie ∞
zatem an ≠ 0 szereg jest rozbieżny. Na podstawie Warunku koniecznego ?
21 lis 21:10
ICSP: 
lim a
n ≠ 0 ⇒ szereg jest rozbieżny.
21 lis 21:13
Krzysiek: Pablo a czasem nie jest 3√n3+n2−n ?
Na pewno ciekawszy przykład i przynajmniej można jakieś kryterium wykorzystać do badania
zbieżności...
21 lis 21:15
Karol : O cholera, @Krzysiek ma racje

Mnożenie, przez sprzężenie można tu użyć ?
21 lis 21:22
Krzysiek: tak
21 lis 21:37