matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory viete'a
qwerty:
Mógłby ktos krok po kroku rozpisac te wyrazenia tak aby mozna bylo je obliczyc ze wzorow viete'a x
1
3
+ x
2
3
= x
1
4
+ x
2
4
=
21 lis 20:16
wredulus_pospolitus:
1) wzór skróconego mnożenia zastosuj: (a
3
+b
3
) = (.....)*(.......) uzupełnij nawiasy 2) x
4
+ y
4
= x
4
+ 2x
2
y
2
+ y
4
− 2x
2
y
2
<−−− prawda
teraz zastosuj wzór skróconego mnożenia patrząc na 3 pierwsze składniki
21 lis 20:20