jak wyznaczyć parametry i miejsce zerowe?
johny_mielony: Nie jestem orłem z matematyki i kompletnie nie wiem jak się zabrać do tego zadania:
Punkty P(2,0) i B(0,4) należą do wykresu funkcji liniowej f(x) = (3m − 2k)x +2k +m
a) wyznacz k i m
b) wyznacz miejsce zerowe dla funkcji y=g(x), gdzie g(x) = f(2x+1) − 3
21 lis 20:10
wredulus_pospolitus:
skoro należą do tej prostej ... to podstawiając współrzedne tych punktów równość będzie
zachowana
czyli:
0 = (3m−2k)*2+2k+m
oraz
4 = (3m−2k)*0 + 2k+m
masz układ dwoch równan ... rozwiąż go
21 lis 20:11
johny_mielony: Racja! Dziękuję
21 lis 20:12
Hajtowy:
a) takie są wyniki?
m=0,5
k=1,75
21 lis 20:14
johny_mielony: mi też tak wyszło
21 lis 20:20
wredulus_pospolitus:
no to zapisz jak wygkląda ta funkcja f(x)
21 lis 20:21