Proszę pomóżcie
Piotruś :P: Pociąg pierwszą połowę trasy przebył ze średnią prędkością v, a drugą połowę − z prędkością dwa
razy mniejszą. Cała trasa ma długość 140 km. Wyznacz wzór opisujący zależność między czasem t,
w jakim pociąg przebył całą trasę, a średnią prędkością v. Oblicz t dla v= 120km\h.
21 lis 19:57
Piotruś :P:
proszę pomóżcie
21 lis 20:01
irena_1:
| | 70 | | 140 | | 210 | |
t=t1+t2= |
| + |
| = |
| |
| | v | | v | | v | |
| | 210 | | 3 | |
t(120)= |
| = |
| =1h 45min |
| | 120 | | 4 | |
21 lis 21:09