obliczanie czasu :0
Jan kowalski : Pociąg pierwszą połowę trasy przebył ze średnią prędkością v, a drugą połowę − z prędkością dwa
razy mniejszą. Cała trasa ma długość 140 km. Wyznacz wzór opisujący zależność między czasem t,
w jakim pociąg przebył całą trasę, a średnią prędkością v. Oblicz t dla v= 120km\h.
21 lis 19:55
pigor: ..., widzę to tak : jeśli v
śr. − prędkość średnia na
całej trasie 2s, to
| | 2s | | 2s*2v | |
vśr.*t= 140 ⇔ |
| * t= 140 ⇔ |
| * t = 140 ⇔ |
| | | | s+2s | |
| | 4sv | | 3 | |
⇔ |
| * t = 140 / * |
| ⇔ vt=35*3 i v= 120 ⇒ |
| | 3s | | 4 | |
⇒ 120t = 35*3 / : (3*5) ⇔ 8t= 7 ⇔
⇔
t= 78h=
78* 60 min.=
12{7*15}=
52,5 min=
52' 30''. ...
22 lis 00:29
daras: zależy co autor miał na myśli piszac:"zależność między czasem t, a średnią predkością v"
czy chodzi o predkosć średnią na pierwszym odcinku drogi, bo innych oznaczeń na prędkość nie
ma, w ogóle ze średnią prędkością na całym 140 kilometrowym odcinku drogi
22 lis 09:07
daras: GG:2489859
jeśli chodzi o prędkość średnią na drodze s, to w rozwiazaniu
pigor nie potrzebna jest 2:
22 lis 09:16
daras: GG:2489859
| | s | | s | | 2v | |
po podstawieniu: V{śr}= |
| , mamy: |
| = |
| czyli szukana zależność, to |
| | t | | t | | 3 | |
| | 3s | | 3*140 | |
t = |
| = |
| = 1,75 h = 105 min |
| | 2v | | 2*120 | |
22 lis 09:21
pigor: hmm... , wziąłem trasę długości 2s tylko z praktycznego względu, by
nie mieć ułamków, dlatego w mianowniku mam jej połowy równe s,
a
jeśli ty bierzesz trasę długości s, to jej połowy są równe
s2
i to one powinny pojawić się w mianowniku twojej v
śr. ; co ty na to
22 lis 10:12
daras: zauważyłem tą twoją praktyczność:
| | s | | 2s | |
ale skoro w liczniku piszesz 2S, to w mianowniku powinieneś napisać: |
| + |
| |
| | v | | v | |
22 lis 10:18