.
Piotr 10: Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y=g(m), która każdej liczbie rzeczywistej m
przyporządkowuje najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f(x)= −x
2+(m
2−4)*x+2 w przedziale
<−1;1>.
Najmniejsza wartość tej funkcji będzie na końcach przedziału:
Dla x=−1
f(−1)= −1−m
2+4+2= −m
2 −1 = −(m
2+1)
Dla x=1
f(1)= −1+m
2−4+2=m
2 −3
I teraz zaczął się problem, nie wiem co dalej
21 lis 19:50
Piotr 10: Myślę, że coś trzeba z przedziałami zrobić
21 lis 19:52
Hajtowy: Sprawdź, kiedy druga z tych liczb jest większa od pierwszej.
f(−1) < f(1)
21 lis 19:54
wredulus_pospolitus:
nie ma problemu
−(m
2+1) ≥ m
2 −3 <−−− czyli kiedy dla x=1 będzie wartość mniejsza tejże funkcji

rozwiązujesz i po problemie
21 lis 19:56
Hajtowy: f(−1) policz jeszcze raz, bo masz źle.
21 lis 19:56
Hajtowy: f(−1)=−1−m
2+4+2=
−m2+5 
−m
2 + 5 < m
2−3
Rozwiązuj
21 lis 19:57
Hajtowy:
{f(−1) = −m
2+5 dla m ∊ ...
g(m)=
{f(1) = m
2+3 dla m ∊ ...
To jest klamereczka
21 lis 19:59
Hajtowy: Następnie rysunek i odpowiedź
21 lis 20:00
Piotr 10: Później dokończę te zadanie i napisze czy wyszło
21 lis 21:05
Patkowa: Czy wyjaśni mi ktoś, dlaczego sprawdza się kiedy druga z tych liczb jest większa od pierwszej?
27 lis 19:50