2.Suma cyfr liczby naturalnej dwucyfrowej jest równa 10. Jeśli dopiszemy na końc
Łukasz: 2.Suma cyfr liczby naturalnej dwucyfrowej jest równa 10. Jeśli dopiszemy na końcu tej liczby
cyfrę 3 to otrzymamy liczbę większą od danej o 255. Wyznacz tę liczbę.
Proszę o wytłumaczenie tego zadania co z kąd się bierze po kolei
21 lis 19:29
wredulus_pospolitus:
liczbę (zapis cyfer) XY zapiszujemy matematycznie jako 10*X+Y
X+Y = 10
100*X+10*Y+3 = 10*X+Y+255
wyznacz 'x' i 'y'
21 lis 19:32
Łukasz: x =2 y = 8 ale prosiłbym o wytłumaczenie dokładne co po kolei z kąd co sie wzieło bo chce
zozumieć te zadanie
21 lis 19:38
wredulus_pospolitus:
równanie jak już masz to wiesz jak rozwiązać

to teraz jak powstalo równanie
21 lis 19:42
wredulus_pospolitus:
liczbę dwucyfrową (np. 23)
mozna zapisać jako 2*10 + 3*1 ... prawda

więc dowolna liczba postaci XY (chodzi o cyfrę X i cyfrę Y) zapisujesz jako 10*X+Y ...
rozumiemy
21 lis 19:43
Łukasz: rozumiem dzięki wielkie
21 lis 19:45
wredulus_pospolitus:
no to juz wiesz skąd drugie rownanie ... a pierwsze to chyba logiczna logicznośc i tlumaczyc
nie musze
21 lis 19:46