chcialbym cale rozwiaznia
pawel: 1.Dana jest prosta y=2x−3. Wyznacz rownainei prostej
a) rownoleglej do danej prostej i przechodzacej przez punkt P=(−1,4)
b) prostopadlej do danej prostej i przechodzajej przez punkt A=(4.2)
2.Dana jest funkcja kwadratowa y=2[tex] x2 [/tex]+5x−3
a) wyznacz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem tej funkcji i zapisz jej jej wzor
w postaci kanonicznej,Okresl zbior wartosci i przedzialy monotonicznosci tej funkcji.
b) Wyznacz miejsca zerowe tej funkcji i zapisz jej wzor w postaci iloczynowej
21 lis 19:27