liczby zespolone
Tomek: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: x−yi=Re(z2)
21 lis 19:27
wredulus_pospolitus:
odpowiedź ... skoro x−iy = Re('czegoś tam') to:
y = 0

ponieważ prawa strona równania to liczba RZECZYWISTA
czyli masz de facto równanie x = Re (z
2) −> x = x
2−y
2 (jeżeli masz napisane, że z = x+iy)
czyli x = x
2 (bo wcześniej zauważyliśmy, ze y = 0)
21 lis 19:30
Tomek: a to nie jest tak że wpisuje calą liczbę sprzeżoną czyli x2−y2=x−yi ?
21 lis 19:33
wredulus_pospolitus:
ale zrozum ... jedna strona jest to liczba rzecyzwista (x
2−y
2) ... a druga to liczba urojona

więc część urojona tej drugiej strony musi Ci się zredukować
21 lis 19:35